צפונה של קרית אתא חושף את עברה העמוק של העיר כיישוב יהודי מרכזי עוד מימי התנאים, עד שדרשו דורשי רשומות עט”ה על טהרת הקודש, שבמקום זה היו גרים החברים שהיו אוכלים גם את החולין בקדושה. במסלול טיול זה נגלה מעט מקדושתה העתיקה של העיר.
נקודות הציון: קבר של התנא ר’ יהודה בן בבא, שביל הסנהדרין, יער קרית אתא, חורבת אושא, ואבן השבת.
את המסלול נפתח בקברו של התנא הקדוש ר’ יהודה בן בבא מעשרה הרוגי מלכות שגר ממש בסמיכות לעיר בכניסה לשפרעם (הדרך בטוחה, אל דאגה), מקרבתו של הציון הקדוש לעיר אף ‘אימצו’ את המקום תושבי העיר, ובכל ערב ראש חודש מתקיימת במקום תפילת יו”כ קטן ע”י גאב”ד מאקאווא שליט”א עם תלמידיו.
לאחר מכן נפנה אל יער קרית אתא, זוהי נקודת הפתיחה ל’שביל הסנהדרין’ , שביל הסנהדרין הינו שביל בן 70 ק”מ המספר את ההיסטוריה היהודית הקדומה של המקום, במקום יש שביל אופנים מסודר.
ביער קרית אתא מפוזרים שולחנות פיקניק, ברזיות, מסלולי רכיבה, והמון טבע ירוק.
לאחר נסיעה קצרה ביער נגיע לחורבת אושא, במקום זה מתבצעים חפירות ארכיאולוגיות ע”י רשות העתיקות, במקום ישנו גיתות של שמנים , חרסים, אבני גת ומקוואות, במקום זה ניתן לראות את המושג ‘על טהרת הקודש’ כאשר ליד כל בית בד ישנו מקווה טהרה, לחברים שהקפידו כאמור לאכול גם את החולין בטהרה.
מנסיון, המקום מרתק גם לילדים קטנים, אשר יכולים לראות את ההיסטוריה מתחת הרגלים.
בכל יום ראשון האתר פתוח לחפירות מהשעה 8:00-12:00, ניתן להגיע ולהרגיש את ההיסטוריה בידיים.
נקודה נוספת מעניינת היא ‘אבן השבת’ , בכדי להגיע למקום, יש לצאת לשביל הראשי ולחפש את השביל שיורד כלפי שפרעם (יש שילוט) שימו לב כי שביל זה פחות נגיש לכלי רכב.
אבן השבת מטרתה לסמן את תחום האלפיים אמה מחוץ לעיר, שמעבר לתחום זה אסור היה לצאת, על האבן מופיע הכתב ‘שבת’ והוא אכן מופיע כאלפיים אמה מתחומי עתיקות העיר .
להערות ושאלות ניתן לפנות ל : shaymazal954@gmail.com

בית בד. צילום: חדשות 954


